Waar ben je naar op zoek?DOcume
Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen / 1 januari 2024

De WKB gaat in !

Per 1 januari 2024 gaat de Wet Kwaliteitsborging dan ein-de-lijk in. Dit zal voor de bouwsector en alle betrokkenen veranderingen met zich meebrengen. Wij kunnen ons voorstellen dat je hier tegenop ziet. Bij MIP zijn we er om te helpen, ontlasten en processen inzichtelijk te maken en zien de WKB als een mooie kans voor ondernemers. In deze case lees je wat de komst van de Wkb betekent en hoe je je hierop kunt voorbereiden.  

Wij bekijken de komst van de Wkb van de positieve kant. Weet jij al welk voordeel je uit de komst van de Wkb gaat halen?

 

De Wkb 

De Wet Kwaliteitsborging werd in 2015 aangenomen door de Tweede Kamer. Inmiddels is de invoering van deze wet al meerdere keren uitgesteld vanwege de grote veranderingen die de wet met zich meebrengt.  

De Wkb heeft drie doelstellingen: 

 1. Een verbeterde (borging van de) bouwkwaliteit; 
 1. Een verbeterde positie van de consument;  
 1. Het stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkosten vermindering. 

Vanaf 1 januari 2024 zal een onafhankelijke kwaliteitsborger controleren of alle bouwplannen en de werkzaamheden aan de gestelde eisen voldoen. Tevens moet er op het gebied van kwaliteit een dossier worden opgebouwd. Ook wel een “AsBuilt” dossier genoemd. Uiteindelijk is het doel dat er op een veilige, duurzame wijze een zo goed mogelijk eindresultaat wordt behaald. Je kunt je hierbij voorstellen dat de samenwerking tussen de aannemer en onderaannemers heel belangrijk is. Om WKB-proof te worden is het van belang een kwaliteitsplanning op te stellen, ook wel het borgingsplan, en de inspecties inclusief de WKB-inspectieformulieren af te stemmen en operationeel te plannen. 

 

Uitdaging 

De overheid wil meer toezicht en controle in de bouw, zodat bouwers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden. Met dit doel voor ogen wordt de Wet Kwaliteitsbouw doorgevoerd. De komst van de Wkb zal zorgen voor verandering. Het gehele proces dat een project doorstaat moet vastgelegd worden. Er zijn eisen opgesteld waar jouw project aan moet voldoen, te meten doormiddel van kwaliteitsopnames en inspecties. Klein of groot, ieder bouwbedrijf krijgt met deze wet te maken. Voorbereiding is het halve werk. Door klaargestoomd de Wkb in te gaan voorkom je onaangename verrassingen. Bij Masters in Process hebben we ervaring met de Wkb en diverse proeftuinen doorlopen. Wij kunnen jou inhoudelijk snel ondersteunen met het voor jou opzetten van de stappen om tot een sluitend “Asbuilt” dossier te komen. Tevens hebben de kwaliteitsregistraties en het beter om inhoud voordenken en plannen van je uit te voeren werkzaamheden een positieve uitwerking op diverse bedrijfseconomische aspecten. Denk hierbij aan een aantoonbare hogere leverbetrouwbaarheid, overzicht in vastgelegde kwaliteit, lagere kosten en hierdoor een beter bedrijfseconomisch rendement. 

De komst van de Wkb is een kans om te digitaliseren, waardoor communicatie efficiënter verloopt en kwaliteit nóg beter wordt. Ook zullen fouten in het bouwproces eerder aan het licht komen, met als resultaat verlaagde kans op risico’s en faalkosten. Zo gebruiken we de Wkb om je organisatie gezonder en rendabeler te maken.  

 

 

Oplossing 

Door gebruik te maken van software die kan helpen bij het borgen van de kwaliteit wordt het proces veel beter te overzien. In onze MIP-app kun je formulieren en checklists inladen, waar de medewerker en/of kwaliteitsborger kan afvinken of bijvoorbeeld de uitgevoerde werkzaamheden voldoen aan de gestelde eisen. Neem als voorbeeld het proces isoleren van een nieuwbouwwoning. Met MIP leg je gemakkelijk in het proces op de werkvloer de kwaliteit volgens afspraak vast. Hierbij kunnen met één klik foto’s worden geplaatst. Het inspectieformulier kan online ondertekend worden en direct worden gedeeld. De bevoegde MIP-gebruikers kunnen deze formulieren realtime inzien en waar en wanneer dan ook inzicht en sturing op het kwaliteitsproces behouden. Door middel van de ingevulde formulieren kunnen de rapportages makkelijk opgesteld worden om aan de verplichtingen van de WKB te voldoen. Namelijk het opleveren van een onder andere een AsBuild Dossier. Zo laat je de software vóór je werken. De inspecties zijn met één klik professioneel op te leveren als Wkb-dossier in de huisstijl van je eigen bedrijf.  

 

Resultaat 

 • Sluitend en gedragen WKB Borgingsplan  
 • Kwaliteitsregistratie formulieren als onderleggers in de uitvoering 
 • Project WKB-administratie, Asbuilt dossier 
 • Hogere opdrachtgever tevredenheid 
 • Hogere medewerker tevredenheid 
 • Focus op kwaliteit 
 • Minder faalkosten vanuit het voorkomen van verspilling 
 • Beter projectrendement op de gestelde KPI's 
 • Projectdata als stuurinformatie 

Wij helpen u graag met onze direct toepasbare oplossing. Neem gerust contact met ons op!

Zie ook: WKB Wessels Vakbouwers

Werk écht samen digitaal en ga goed voorbereid de Wkb in.

Wij helpen je graag!

https://www.mastersinprocess.nl/contact/
Robin
Schulte
Managing Partner