Waar ben je naar op zoek?DOcume
Masters in Process

Slimme project- communicatie

In de bouw- en infrasector zijn we constant bezig met het opleveren van nieuwe projecten. Om dit zo efficiënt en succesvol mogelijk te laten verlopen is het van belang om helder te communiceren. De projecten bevatten namelijk onderling gerelateerde taken, waardoor de vakmensen veel moeten samenwerken en daarbij communiceren om ze te volbrengen. Hierbij komt projectcommunicatie om de hoek kijken. Maar hoe?  

Om goed te kunnen communiceren binnen je project zijn er een aantal factoren te onderscheiden die hieraan zullen bijdragen: 

Planning

Om duidelijkheid binnen de projectbetrokkenen te creëren is het belangrijk om een projectplanning op te stellen, die voor alle bevoegden meteen inzichtelijk is. Dit schema helpt om verwachtingen te bepalen en een vooruitzicht neer te zetten. Wanneer alle projectleden inzicht hebben in de details van het project voorkomt dit onduidelijkheid. In de software van MIP kun je overzichtelijk plannen. Na import van je project data staan de projecten en taken direct gepland met een bijbehorend budget in een aangegeven tijdvak op het MIP-planbord. Wat door de projectleiders vervolgens verder tot een sluitende weekplanning gebracht kan worden. Hierin kunnen mijlpalen toegevoegd worden, punten om naartoe te werken. Dit alles zorgt voor overzicht en structuur, waarbij het helder is voor iedereen wat de stand van zaken is.  

 

Doelgroep

Het is belangrijk om in een project de juiste mensen van de juiste informatie te voorzien. Door middel van de chat functie in de projecten kun je meteen de mensen die betrokken zijn informeren of bevragen. Ook kunnen foto’s en of documenten worden gedeeld. Dit zonder een contactlijst te hoeven aanmaken met losse groepsapps en die gehele rompslomp. 

 

Communicatiemethoden

Er zijn verschillende kanalen die gebruikt kunnen worden tijdens projectcommunicatie. Voorbeelden hiervan zijn e-mails of het organiseren van vergaderingen. Ook horen we dat er veel gebruik wordt gemaakt van WhatsApp groepen. Wanneer er is overwogen dat een informele vergadering acceptabel is, is het efficiënt om online te communiceren. Om alles op één plek te verzamelen en het overzichtelijk te houden is het handig om een keuze te maken tussen de verschillende communicatiekanalen. In de software van Masters in Process is met deze reden de chat functie ontwikkeld.  

 

Wanneer deze factoren zijn afgestemd binnen de organisatie zal dit leiden tot positieve veranderingen. Goede projectcommunicatie is van belang van het succesvol managen van bouw- en infraprojecten.  

Communicatie Tips

  1. Wees een actieve luisteraar en vraag door voor verdere verduidelijking zonder het vormen van een mening.  
  2. Communiceer via het passende kanaal. 
  3. Wees duidelijk en geef overzicht in het communicatiedoel. 
  4. Bevestig de afgesproken (werk) afstemming en leg dit bij twijfel vast.  
  5. Accepteer opbouwende kritiek. 

 

Jouw projectcommunicatie naar een hoger niveau tillen?

Neem contact met ons op, wij staan voor je klaar

Contact
Robin
Schulte
Managing Partner