Waar ben je naar op zoek?DOcume
Wildvank / Gevelspecialisten

WKB? Interview over kwaliteit registratie

1 januari 2024 is het dan eindelijk zover. De Wet Kwaliteitsborging gaat in. Dit zal impact hebben op de bouwsector en voor de nodige verandering zorgen; op het gebied van bouwprocessen, de aansprakelijkheid en de af te leggen verantwoording voor bouwprojecten. Ook Wildvank Gevelspecialisten uit Rijssen krijgt hiermee te maken. Om goed voorbereid te zijn op de komst van de Wkb kozen zij voor de software van Masters in Process. Wij spraken de directeur van deze firma, Otto Koops, over kwaliteit borgen en digitalisering.  

Meer dan 90 jaar geleden werd Wildvank Gevelspecialisten opgericht. Het bedrijf heeft zich sindsdien doorontwikkeld tot specialist in gevelherstel. Hierbij is Wildvank adviserend van begin tot eind. Van adviseurs tot vakmensen, ze kunnen je in het hele proces begeleiden. Wildvank Gevelspecialisten verbetert de woon- en leefomgeving van haar opdrachtgevers. 

Uitdaging 

Als voorzitter van de Wkb commissie binnen de GNL (brancheorganisatie voor Dak- en Gevelspecialisten) was Otto opzoek naar een applicatie die toegankelijk is om kwaliteit te borgen. Een app die ook te bedienen is vanaf de telefoon, die simpel in elkaar zit en makkelijk bediend kan worden. Dit was een vereiste, zodat met de komst van de Wkb de door de GNL vastgelegde metsel-inspectieformulieren meteen en snel bij aanvraag ingevuld kunnen worden. De formulieren moeten kunnen ondersteunen in het opzetten voor het zogenoemde “AsBuilt” dossier. 

Met de ingang van deze wet is het namelijk vereist dat gegevens over de bouwplaats vastgelegd worden. Dit alles met als doel een resultaat van hogere kwaliteit, zonder gebreken. Wanneer er wel gebreken worden geconstateerd na oplevering, is de aannemer aansprakelijk en verplicht deze fouten te herstellen. Als we dit voorkomen bespaar je jezelf een hoop rompslomp. 

Oplossing 

Met de komst van de Wkb is de borging van kwaliteit een prioriteit. Hierbij is het een must om gegevens op een gestructureerde manier te kunnen bewaren. Inspectieformulieren en controlelijsten moeten binnen hand bereik zijn en eenvoudig te voltooien.  

Met de applicatie van Masters in Process is dit allemaal mogelijk. Met de “dikke duimen app” kunnen de vakmensen ter plekke vliegensvlug formulieren openen en de juiste informatie inladen. Zelfs foto’s en handtekening kunnen hierin worden ingevoerd en opgeslagen. Bij Wildvank zijn ze hier al een tijdje mee bezig. De app bevalt goed volgens Otto; ‘MIP is direct toe te passen, zonder uitleg kunnen de vakmensen meteen aan de slag met de dikke duimen app. De vakmensen krijgen het formulier en kunnen meteen aan de slag’.   

Door middel van digitalisering en de inzet van de juiste software wordt de Wkb niet langer een hoge berg om tegenop te kijken. In deze applicatie kun je gestructureerd plannen, borgen en realtime inzicht creëren.  

Wildvank koos onder andere voor MIP omdat wij de mogelijkheid bieden om nieuwe functionaliteiten te laten ontwikkelen binnen de applicatie. Wanneer hier behoefte aan is, kunnen aanpassingen gemaakt worden. Als er onduidelijkheden zijn, staat er altijd een programmeur van ons team klaar om te ondersteunen. Bij MIP is dit een snel proces, omdat de aanvragen niet door oneindige lagen van de organisatie gehaald te hoeven worden.  

 

‘Functionaliteiten worden eenvoudig en snel toegepast, desgewenst verbeterd en versneld.’ - Otto Koops

Resultaat 

Met de inzet van de MIP-app kan Wildvank Gevelspecialisten eenvoudig kwaliteit borgen. Inspecties en controles worden zonder poespas voltooid. In de applicatie van Masters in Process kunnen projecten overzichtelijk en gestructureerd gepland worden. Hierdoor heeft men grip op de gevraagde capaciteit en resulteert het werken met Masters in Process in een hoger bedrijfsresultaat. 

Ook kwaliteit borgen, beter plannen en processen soepel organiseren?

Neem contact op:

Contact
Robin
Schulte
Managing Partner