Waar ben je naar op zoek?DOcume

Wkb; Wat is het?

Op 1 januari 2024 zal de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen in gaan. Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is het bewaken van de kwaliteit van ontwerp en uitvoering, zodat het eindresultaat aan de voorschriften van het Bouwbesluit voldoet. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van aannemers naar de particuliere en professionele opdrachtgevers uitgebreid.

WAT HOUDT DE WKB NOU PRECIES IN?

Allereerst is het goed te weten dat de Wkb drie doelstellingen heeft:

  1. Een verbeterde (borging van de) bouwkwaliteit;
  2. Een verbeterde positie van de consument;
  3. Het stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkosten vermindering.

Vanaf 1 januari 2024 zal een onafhankelijke kwaliteitsborger controleren of alle bouwplannen en de werkzaamheden aan de gestelde eisen voldoen. Tevens moet er op het gebied van kwaliteit een dossier worden opgebouwd. Uiteindelijk is het doel dat er op een veilige, duurzame wijze een zo goed mogelijk eindresultaat wordt behaald. Je kunt je hierbij voorstellen dat de samenwerking tussen de aannemer en installateur heel belangrijk is. Om WKB-proof te worden is het van belang een kwaliteitsplanning op te stellen en de inspecties inclusief de WKB-inspectieformulieren te plannen.

HOE NU VERDER IN DE PRAKTIJK?

TIP: Begin dit jaar al met een project om te “oefenen” met de Wkb. Een ‘proeftuin’ helpt je goed voorbereid te zijn wanneer de wet WKB in 2024 ingaat. Maak nu nog een gratis account aan op Masters in Process en zorg ervoor dat jouw project met het BRL5019 certificaat volstaat. Benader actief een kwaliteitsborger en informeer bij de betreffende gemeente. Wees op tijd klaar 😊!

Wkb begint al in de tekenfase en eindigt bij de laatste oplevering. Van belang is dat de aannemer en alle partijen erom heen samen werken!

Naast Wkb wordt onze software gebruikt voor het vereenvoudigen van certificeringen en inspecties voor KIWA, KOMO, BENG, SKG IKOB, NEN, ERM, enz. Ga met ons in gesprek over de reeds ontwikkelde digitale inspectieformulieren in onze bibliotheek en start direct met digitaliseren van uw papieren processen.

Dit kan dus heel gemakkelijk met MIP (Masters in Process). Met onze projectsoftware kun je processen optimaal inrichten, monitoren, realtime bijsturen en zorgdragen voor de juiste dossiergegevens voor het Wkb. Coördineer jouw projecten en verzamel belangrijke data, welke toekomstig kan dienen als stuurinformatie. Ons cloud based project softwarepakket bestaat uit een beheerportaal waar je eenvoudig projecten aanmaakt, taken, formulieren, documenten met werkinstructies en medewerkers (intern/extern) koppelt en realtime de voortgang van processen bewaakt. Werk écht samen digitaal en je hebt al een grote slag gemaakt als het gaat om de Wkb!

Wacht niet langer en begin nu met je eerste project wat volledig voldoet aan de Wkb! Heb je vragen? Laat het ons weten; wij denken graag met jou mee.